Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Devil's Food Cake


P4080850

Υλικά


Για το κέικ (τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)

50γρ κοσκινισμένο κακάο
100γρ σκούρα ζάχαρη
250ml βραστό νερό (ή ζεστό γάλα με καφέ)
125γρ βούτυρο (ή 1/2 κούπα φυτικό λάδι)
150γρ άσπρη ζάχαρη
225γρ μαλακό αλεύρι
1⁄2 κουτάλι γλυκού baking powder
1⁄2 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες σκόνη
2 αυγά


Για την κρέμα ganache

125ml νερό
30γρ σκούρα ζάχαρη
140γρ βούτυρο
250γρ σοκολάτα κουβερτούρα


Πριν από όλα, φτιάχνετε την ganache γιατι θέλει χρόνο να κρυώσει και να πήξει τόσο, ώστε να απλώνεται. Βάζετε να βράσει το νερό, η ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να κάνει φουσκάλες. Παράλληλα ψιλοκόβετε την σοκολάτα. Όταν το σιρόπι βουτύρου είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την σοκολάτα. Ανακατέψτε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και πολύ ρευστή κρέμα. Αφήστε την να κρυώσει. Θα γίνει κρέμα που θα στέκεται, με όγκο.

Διαλύστε το κακάο και τη σκούρα ζάχαρη στο βραστό νερό και αφήστε στην άκρη. Κοσκινίστε το αλεύρι, μπεϊκιν, σόδα, βανίλιες.

  Χτυπήστε το βούτυρο μαλακωμένο με τη ζάχαρη να αφρατέψει -με σύρμα ή μίξερ-, μετά προσθέστε ένα αυγό, λίγο από το μίγμα του αλευριού, το δεύτερο αυγό και μετά όλο το μίγμα αλευριού, μαζί με το υγρό κακάο. Χτυπήστε τόσο όσο να ανακατευτούν τα υλικά.


Μοιράστε το μίγμα σε δύο ταψάκια 20εκ διάμετρο, τα οποία έχουν βουτυρωμένες πλευρές και αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολα) στον πάτο. Θέλουν μόνο 30 λεπτά ψήσιμο στους 180 βαθμούς Κελσίου, γιατί είναι μικρές οι φόρμες.

Αφήνετε να κρυώσουν, τουμπάρετε σε σχάρα να ισιώσει η επιφάνειά τους και αφαιρείτε το χαρτί από τον πάτο.

Βάλτε το ένα κέικ πάνω στην πιατέλα σερβιρίσματος. Αν θέλετε, ποτίστε το με λίγο λικέρ. Απλώστε κρέμα σοκολάτας. Ακουμπήστε το δεύτερο κέικ. Ποτίστε αν θέλετε με λικέρ. Σκεπάστε με την κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Στολίστε με κόκκινα φρούτα ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Είναι τέλεια και την ίδια ημέρα και την επόμενη (σιγά μην μεινει). Αυτό το κέικ λοιπόν αποτελούσε κ την τούρτα γενεθλίων μου φέτος. Πρόλαβα να την βγάλω φωτο πριν χυμήξουμε ευτυχώς!

source: tastefull.gr / recipe: Nigella Lawson

2 σχόλια: